‘EU moet persvrijheid Turkije aankaarten’

De Europese Unie moet de inperking van de persvrijheid bij Turkije aan de kaak te stellen, bij voorkeur komende maandag als de EU-leiders en de Turkse premier Davutoglu spreken over het vluchtelingenprobleem. ,,Als de EU en de wereld niet reageren, dan gaat de ene na de andere kritische krant of zender uit de lucht”, vreest Mehmet Cerit.

Hij is hoofdredacteur van Zaman Vandaag, de Nederlandse zusterkrant van de kritische Turkse krant Zaman. De Turkse mediagroep werd vrijdag onder curatele van de regering gesteld en de hoofdredacteur is ontslagen.

,,Er gebeuren rare dingen in Turkije en president Erdogan wil niet dat wereld dat ziet. De mainstream media durven niet te schrijven over de inval bij Zaman. Er zijn dus 80 miljoen Turken die er niets van hebben meegekregen”, aldus Cerit.

Plan B

Hij is ervan overtuigd dat zijn Turkse Zaman-collega’s zich niet laten muilkorven. ,,Ze hebben een plan B en zijn vastbesloten door te gaan met kritisch berichten over Erdogan. Het duurt een paar dagen of een paar weken, maar dan komen ze weer, via internet of sociale media.”

Cerit noemt Zaman Vandaag een krant die wordt gemaakt door progressieve, gematigde moslims. Hij heeft een kleine 10.000 abonnees, van wie de helft de Turkstalige versie leest en de andere helft de Nederlandstalige. Zaman Vandaag wisselde kopij uit met het Turkse Zaman.

07-03-2016