CPB ziet groei licht aantrekken in 2017

De groei van de Nederlandse economie trekt volgend jaar licht aan, maar is dit jaar wat zwakker dan eerder gedacht. Dat voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn nieuwe ramingen, die maandag werden gepresenteerd.

Het CPB voorziet een economische groei van 2 procent voor 2017, na een verwachte groei van 1,8 procent dit jaar. Daarmee is de prognose voor dit jaar iets minder positief dan de vorige schatting. In december raamde het CPB de vooruitgang in 2016 nog op 2,1 procent.

Het planbureau noemt de groei gestaag en stabiel. Tegelijk waarschuwen de economen voor flinke internationale risico’s, die voor tegenvallers kunnen zorgen. Zo is de aanhoudende onrust op de financiële markten slecht voor het investeringsklimaat.

Vluchtelingenstroom

Daarnaast zou een eventueel vertrek van Groot-Brittannië uit de EU slecht uitpakken voor de Nederlandse en de Europese economie. Dat geldt ook voor het buiten werking stellen van het Schengen-verdrag, als mogelijke reactie op de aanhoudende vluchtelingenstroom.

De werkloosheid zakt volgens het CPB volgend jaar naar 6,3 procent van de beroepsbevolking, van 6,5 procent dit jaar. Het overheidstekort slinkt daarbij naar verwachting verder, van 1,7 procent in 2016 naar 1,2 procent van het bruto binnenlands product volgend jaar.

De economie wordt dit jaar licht geremd door de lagere gasproductie. Consumenten leveren daarentegen een positieve bijdrage. Dankzij stijgende lonen, de aantrekkende werkgelegenheid en de lastenverlichtingen nemen de bestedingen dit en volgend jaar toe, aldus het CPB.

07-03-2016 © ANP / Demet TV