Vorig jaar 750.000 boetes naar buitenland

Nederland heeft afgelopen jaar bijna 750.000 boetes gestuurd aan mensen die hier een verkeersovertreding begingen en werden geflitst, maar in het buitenland wonen. Dat blijkt uit een brief van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Maar nog lang niet iedere boosdoener van over de grens was de klos.

Nederland wisselt al lang kentekengegevens uit met België, Duitsland en Zwitserland, en sinds dik een jaar ook met Frankrijk en sinds half december 2015 met Polen. Er werden sindsdien een kleine 4800 Polen geflitst, van wie er ook al zeker duizend hebben betaald. Er is nog geen beeld van alle betalingen uit de landen. De Duitsers kregen met 357.000 bonnen de meeste Nederlandse boetes.

Ongeveer 200.000 ‘flits-overtredingen’ van auto’s met buitenlandse kentekens konden niet worden verwerkt, omdat ze uit landen komen waarmee Nederland nog geen verwerkingssystemen deelt. Van der Steur wil dat zo snel mogelijk voor elkaar zien te krijgen. Intussen wil hij registraties van overtredingen door voertuigen uit die landen wel zo lang mogelijk bewaren, namelijk vier maanden.

10-03-2016 © Demet TV