‘In april weer overleg over olieproductie’

Er vindt waarschijnlijk volgende maand weer overleg plaats tussen oliekartel OPEC en andere olieproducerende landen over een bevriezing van de productie. Dat meldde persbureau Reuters maandag op basis van bronnen rond de OPEC.

Eigenlijk zou komend weekeinde in Rusland vergaderd worden over een handhaving van de productie, maar die bijeenkomst wordt volgens de ingewijden dus uitgesteld. In februari spraken Saudi-Arabië, Venezuela en Qatar af met Rusland, dat geen lid is van het OPEC-kartel, dat de productie op het niveau van januari bevroren moet worden. Dat besluit zou de olieprijzen moeten stutten. Het komende overleg zou, evenals het vorige, in Doha plaatsvinden.

Voorwaarde voor een productiebevriezing is dat andere grote olieproducerende landen meedoen aan de deal. Iran heeft juist te kennen gegeven zijn productie fors te gaan verhogen, na het wegvallen van de internationale sancties tegen het land.

14-03-2016 © ANP / Demet TV