Marokko dreigt met terugtrekken uit VN-missies

Marokko denkt erover na om bijdragen aan vredesmissies van de Verenigde Naties stop te zetten. Aanleiding is een uitlating van VN-chef Ban Ki-moon waarin hij de Westelijke Sahara omschreef als “bezet gebied”. Het onderwerp ligt gevoelig sinds de voormalige Spaanse Westelijke Sahara in 1975 tijdens de Groene Mars werd ingelijfd door Marokko. De Marokkaanse overheid noemt de uitspraak van Ban “onacceptabel” en vindt dat de VN-chef zich niet neutraal opstelt in het conflict. Rabat dreigt daarom niet meer mee te doen aan onder meer een VN-missie in de Westelijke Sahara.
Ban bezocht onlangs vluchtelingenkampen in Zuid-Algerije. Hij wil dat de onderhandelingen over de Westelijke Sahara nieuw leven wordt ingeblazen. Deze onderhandelingen omvatten onder meer een referendum in de regio. Het vreemde is dat verschillende VN-gezanten over de kwestie al hebben onderzocht of een referendum uitvoerbaar is. Naar aanleiding van deze onderzoeken hebben zij allen geoordeeld: onmogelijk. 

Het stuit Marokko dan ook tegen de borst dat Ki-moon opties opdringt die onmogelijk uitvoerbaar zijn en in schril contrast staan met standpunten van speciale Sahara-gezanten en VN-leden. Miljoenen Marokkanen gingen afgelopen weekend de straat op in Rabat, omdat ze boos zijn over de uitspraken van Ban.

Marokko is namens de VN in verschillende Afrikaanse landen aanwezig. In onder meer Ivoorkust zetten Marokkaanse blauwhelmen zich in om de vrede te bewaren in door burgeroorlogen geteisterde landen. 

 
16-03-2016 ANP / Demet TV