‘Minder Marokkanen-uitspraak’ bewust gedaan

De omstreden toespraak van Geert Wilders over ‘minder Marokkanen’ waarvoor de PVV-leider terechtstaat, was goed voorbereid en bewust gepland. Dat stelde de aanklager vrijdag tijdens een regiezitting voor de rechtbank.

Uit getuigenverklaringen van PVV-leden blijkt volgens de officier van justitie dat de toespraak ,,bewust scherp is neergezet”. Vooraf was er nog zorg of het publiek ,,juist zou reageren”. Een medewerker heeft het publiek vooraf geïnstrueerd om te antwoorden met ,,minder, minder, minder”.

Wilders zei tijdens een campagnebezoek op 12 maart 2014 aan het Haagse stadsdeel Loosduinen dat Den Haag ,,een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen” moet worden. Een week later vroeg hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen aan een zaal vol PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde ,,minder, minder, minder”. ,,Dan gaan we dat regelen”, reageerde Wilders. Voor deze uitlatingen staat hij terecht.

18-03-2016 © ANP / Demet TV