Bijna 1,4 ton afval ingezameld op stranden

Zo’n 350 vrijwilligers hebben zondag in totaal ongeveer 1350 kilo afval ingezameld op acht Nederlandse stranden. De schoonmaakacties waren verspreid van de Maasvlakte tot aan Texel. Dit hebben de organisatoren van de Surfrider Foundation Holland laten weten.

Opvallende zaken die op de stranden zijn aangetroffen, waren munitie (hagel) en jerrycans met olie. Vooral plastic afval ligt soms enige tijd op stranden voor het in zee terechtkomt. Met de actie Ocean Initiatives wil de Surfrider Foundation aandacht vragen voor het probleem van de ‘plastic soep’, een enorme vlek drijvend afval in de Stille Oceaan. De schoonmaak op de stranden wordt wereldwijd voor het 21e achtereenvolgende jaar gedaan, in Nederland voor de negende keer.

21-03-2016 © ANP / Demet TV