Koenders: onze fouten in Indonesië erkennen

Nederland moet de hand in eigen boezem steken en erkennen dat er fouten zijn gemaakt tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken donderdag in een toespraak in Jakarta tijdens zijn bezoek aan Indonesië. Dat land werd na een bloedige oorlog onafhankelijk van Nederland.

,,We moeten het verleden bespreken en onderzoeken, opdat we niet vergeten. Daar hoort ook bij dat we bereid moeten zijn de hand in eigen boezem te steken en te erkennen dat er fouten gemaakt zijn en vreselijke dingen gebeurd zijn.´´

De minister verwees in zijn toespraak voor onder anderen studenten en jonge politici naar de excuses die Nederland in 2005 maakte voor het geweld na het uitroepen van de onafhankelijkheid. Hij sprak over een lang, moeizaam en pijnlijk proces met veel menselijk leed en verliezen.

Volgens Koenders staat in de relatie met Indonesië de toekomst centraal. ,,Maar we kunnen niet vooruit kijken zonder ook ons verleden onder ogen te zien.´´

24-03-2016 © ANP / Demet TV