Een op negen docenten geeft voldoende onder druk

Een op de negen docenten in het hbo heeft wel eens een voldoende gegeven aan werk dat eigenlijk niet goed was. Bijna een kwart van de leraren is wel eens onder druk gezet om een zes te geven. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van de Algemene Onderwijsbond (AOb) en de NOS.

De docenten geven een voldoende omdat zij onder druk worden gezet vanuit het management of van studenten. Zo wordt werk van een langstudeerder wel eens positief beoordeeld omdat ze diegene anders weg moeten sturen. Op die manier halen ze toch een diploma.

Ook worden zessen uitgedeeld omdat leraren geen zin hebben in confrontaties met collega’s, studenten of leidinggevenden. Zo willen ze onder ‘het gedoe’ uitkomen. De helft van de docenten geeft daarnaast aan te weinig tijd te hebben voor een goede beoordeling van studenten.

Een meerderheid van de docenten vindt dat de nadruk op de hogescholen te veel op het rendement van de opleiding ligt in plaats van op de kwaliteit. Leraren geven hun hogeschool en eigen faculteit of opleiding gemiddeld een 6,6 als rapportcijfer. Dat is vergelijkbaar met andere onderwijssectoren in eerdere enquêtes.

11 mei 2012, 07:55
©Demet Tv