Misleiding kost grootste banken miljarden

De tien grootste bankconcerns ter wereld hebben de afgelopen jaren voor tientallen miljarden dollars aan boetes gekregen voor een verkeerde omgang met klanten. Dat meldt de Britse krant Financial Times op basis van gegevens van onderzoeksbureau Corlytics.

Volgens de onderzoekers kregen de Amerikaanse en Europese grootbanken tussen 2009 en 2015 voor in totaal 150 miljard dollar (134 miljard euro) aan boetes opgelegd door toezichthouders. Daarvan was 43 miljard dollar toe te schrijven aan verkeerd gedrag richting klanten, zoals misleiding rond beleggingen en onduidelijke communicatie richting leners.

Het onderzoek van Corlytics richtte zich op Barclays, Bank of America, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan Chase, Morgan Stanley en UBS.

28-03-2016 © ANP / Demet TV