‘Politiemol’ Mark M. blijft voorlopig in cel

Het Openbaar Ministerie verwacht dat het onderzoek naar ‘politiemol’ Mark M. voor juli is afgerond. Het strafdossier is dan waarschijnlijk voor oktober klaar. Het voorarrest van M. is dinsdag door de rechter verlengd.

M. verscheen dinsdag voor de tweede keer in het openbaar voor de rechtbank in Den Bosch. De man uit Weert wordt ervan verdacht dat hij politie-informatie heeft verkocht aan criminelen. M. heeft volgens justitie als politieman duizenden pagina’s vertrouwelijke onderzoeksinformatie gekopieerd uit het politiesysteem. Hij zou die informatie via mail en op USB-sticks hebben verkocht aan criminelen.

De aanklager had gepleit voor verlenging van het voorarrest uit vrees dat M. het nog lopende onderzoek anders zou kunnen frustreren. Uit informatie van de inlichtingendienst van de politie is volgens de aanklager gebleken dat de verdachte van plan zou zijn uit Nederland te vluchten als hij vrij zou komen. Hij zou mogelijk over verschillende paspoorten beschikken. Daarom moet hij ook achter de tralies blijven, benadrukte de officier van justitie. ,,Ik ga nergens naartoe”, reageerde M.

Opnieuw in de fout

M.’s advocaat Jan-Hein Kuijpers snapt niet waarom zijn cliënt nog langer in de cel moet blijven. ,,Hij heeft geen valse identiteitspapieren. Hij wil zich niet onttrekken, hij wil zijn proces in Nederland afwachten.” Volgens de raadsman kan M. ook nu geen schade meer aan het onderzoek aanrichten of alsnog informatie lekken. Kuijpers: ,,Bij echt spannende informatie kon hij toch helemaal niet komen.”

De rechtbank besloot uiteindelijk dat M. in voorarrest blijft. Redenen daarvoor zijn dat hij het onderzoek toch zou kunnen verstoren als hij vrijkomt en de rechters zien ook een risico dat M. opnieuw de fout in kan gaan. De rechtbank vindt wel dat de aanklager het gevaar dat M. zou vluchten als hij vrijkomt, onvoldoende heeft onderbouwd.

De zaak gaat op 1 juni verder. Dan wordt opnieuw afgewogen of M. nog langer in voorlopige hechtenis moet blijven.

05-04-2016 © ANP / Demet TV