Minister wil prijs duur kankermedicijn omlaag

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat het dure borstkankermedicijn Pertuzumab goedkoper wordt zodat het in het basispakket kan blijven. Ze gaat met de fabrikant onderhandelen om te bereiken dat de prijs op een ,,aanvaardbaar niveau” komt.

Dat maakte haar ministerie donderdagavond bekend. Een definitief besluit over de vergoeding van Pertuzumab volgt na het overleg. Het middel blijft tijdens de onderhandelingen vergoed door de zorgverzekering, ook voor nieuwe patiënten.

Begin dit jaar adviseerde het Zorginstituut Nederland het middel niet langer te vergoeden, tenzij door onderhandelingen de prijs aanzienlijk zou worden verlaagd. Pertuzumab is weliswaar bewezen effectief bij de behandeling van uitgezaaide borstkanker. Maar het instituut stelde ook dat het 150.000 euro kost om een patiënt één extra levensjaar ,,in goede kwaliteit” te geven.

08-04-2016 © ANP / Demet TV