Hennis: grensbewakers in Griekenland houden

Nederlandse grensbewakers moeten op de Griekse eilanden actief blijven, vindt minister Jeanine Hennis van Defensie. De inzet van grensbewakers op het eiland Chios loopt eind juni af. De bewindsvrouw bracht maandag een kort bezoek aan de regio.

,,Iedereen is overtuigd van de noodzaak van dit werk”, aldus Hennis. Ze sprak op het eiland met enkele van de meer dan veertig grensbewakers die daar een hotspot runnen. Vluchtelingen worden hier geregistreerd. Eind vorige maand is ook een Nederlandse groep grensbewakers aan de slag gegaan op Lesbos. Ze opereren onder de vlag van Frontex, het EU-agentschap dat lidstaten helpt bij de bewaking van Europese buitengrenzen.

Hennis bezocht ook het marineschip Zr.Ms. Van Amstel dat in NAVO-verband actief is in de Egeïsche Zee tussen Turkije en Griekenland om mensensmokkel tegen te gaan. De NAVO moet volgens Hennis hier voorlopig blijven, zo bevestigt een woordvoerster berichtgeving hierover van de NOS. Er is binnen het bondgenootschap geen einddatum afgesproken voor de activiteiten van het vlootverband in de Egeïsche Zee.

12-04-2016 © ANP / Demet TV