Rutte: wangedrag op sportclub aanpakken

Wangedrag bij voetbalclubs moet keihard worden aangepakt, vindt premier Mark Rutte. ,,Types die zich misdragen, donder je gelijk van de club af. Met een grote schop naar buiten.” Maar, benadrukt de premier, clubs die Marokkaanse jongetjes weigeren, omdat iemand anders met een Marokkaanse achtergrond zich eerder heeft misdragen, ,,dat slaat toch nergens op”.

Rutte zei dat vrijdag in reactie op de ophef die ontstond nadat voetbaljournalist Johan Derksen eerder in het RTL-programma Voetbal Inside had gesteld dat er voetbalclubs ,,naar de klote zijn gegaan omdat ze toevallig de velden bij een wijk hebben liggen waar veel Marokkaanse gezinnen wonen. Dan krijgen Marokkaanse jongens de overhand in de selectie, dat functioneert haast nergens. Sterker nog, dan krijg je dus dat de Nederlandse jongens naar een andere club gaan, want die willen niet in een team met negen Marokkaanse jongens die niet in de blote kont durven te douchen.”

Minister Edith Schippers (Sport) gaf eerder aan dat Derksen een reëel probleem heeft geconstateerd rond Marokkaanse voetballers. ,,Je kunt niet ontkennen dat incidenten bij bepaalde clubs veel vaker voorkomen dan bij andere”, aldus Schippers. ,,De vraag is: wat doe je eraan en hoe los je het op. We zien het gebeuren op de sportvelden, als je het ziet moet je niet wegkijken maar kijken hoe je het probleem oplost.” Dat clubs Marokkaanse jongetjes weren, vindt zij geen optie. ,,Dat is namelijk discriminatie.”

Ook Rutte vindt dat laatste. ,,Wat je doet, is degene die zich misdraagt keihard aanpakken. Je gaat toch niet een ander Marokkaans kereltje daarop aankijken. Dat slaat toch nergens op. Zo wil je de samenleving toch niet hebben?’’

15-04-2016 © ANP / Demet TV