Ebru Umar noemt inbraak ‘pure intimidatie’

Metro-columniste Ebru Umar betitelt een inbraak in haar Amsterdamse woning als ‘pure intimidatie en provocatie’. Ze bevestigde dat in de nacht van zondag op maandag is ingebroken in haar huis en dat ,,alles overhoop is gehaald”.

Umar gaat uit van opzet en ziet een rechtstreeks verband tussen haar aanhouding in Turkije en de daaropvolgende inbraak in haar woning. ,,Ik werd maandagochtend gebeld door mijn buurman die vertelde dat mijn huis met grof geweld is opengebroken”, aldus Umar telefonisch vanuit Kusadasi. Vrienden nemen de schade op en hebben de politie ingeschakeld.

De politie bevestigt de inbraak en zegt in en om het huis sporenonderzoek te doen. Of er iets is weggenomen, kon de politie nog niet zeggen. Volgens Umar is in elk geval een laptop, een oude Apple, ontvreemd. Ze kreeg een mededeling dat haar wachtwoord was veranderd.

Aangeklaagd

Umar werd zaterdagavond in haar vakantiehuis in Kusadasi door de politie van haar bed gelicht. Vervolgens werd ze aangeklaagd voor het beledigen van president Erdogan. Zo twitterde ze verschillende keren met de hashtag #fuckerdogan en noemde ze hem ,,Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent”.

Zondag werd ze vrijgelaten, maar ze mag Turkije voorlopig niet verlaten. De columniste bezocht maandagochtend haar advocaat. Hij adviseerde haar geen uitlatingen in de media te doen die haar zaak zouden kunnen schaden.

Die aanbeveling legt zij naast zich neer, getuige de tweet ‘Fuck you Nederturken’ die zij na haar bezoek aan de jurist maandagmiddag de wereld in stuurde. ,,Ik ga mezelf niet veranderen, ik ben al bijna 46 jaar Ebru Umar en ik laat mij niet intimideren”, aldus het argument van de columniste.

25-04-2016 © ANP