Basisschoolleraren krijgen er 3,8 procent bij

De lonen in het basisonderwijs gaan omhoog. Met ingang van 1 juli krijgen de leraren 3,8 procent meer salaris. Daarnaast krijgen ze een eenmalig bedrag uitgekeerd dat neerkomt op hetzelfde percentage van hun loon over de eerste helft van dit jaar. Werkgeversorganisatie PO-Raad en de vakbonden zijn dat overeengekomen. Ze maakten hun afspraken woensdag bekend.

In april volgend jaar krijgen de werknemers in het primair onderwijs nog een eenmalig extraatje van 500 euro. Daarnaast hebben de werkgevers en werknemers onder meer afspraken gemaakt over contracten in het bijzonder onderwijs. Bijvoorbeeld dat in een periode van drie jaar maximaal zes tijdelijke contracten gesloten kunnen worden zonder dat een vast contract ontstaat.

CNV Onderwijs zegt het ook belangrijk te vinden dat in de cao betere afspraken zijn gemaakt voor invallers, waardoor zij meer zekerheid hebben op werk en een inkomen en scholen geen klassen naar huis hoeven te sturen.

Half jaar vrijgesteld van werk

,,Daarnaast zijn er afspraken voor leraren die met ontslag worden bedreigd. Zij worden een half jaar vrijgesteld van werk zodat zij een nieuwe baan kunnen vinden”, aldus de vakbond. Verder krijgen ook invalkrachten ruimte en middelen om zich verder te ontwikkelen. Leraren konden dat al.

Er werken ongeveer 150.000 mensen in het primair onderwijs. Dat zijn leraren maar ook ondersteunend personeel en schoolleiders. Voor hen allen is de nieuwe cao, die loopt tot oktober volgend jaar.

27-04-2016 © ANP / Demet TV