Categories Nieuws Artikelen

‘Minder depressies door online-zelfhulp’

Mensen met milde depressieve klachten kunnen baat hebben bij online-zelfhulp om een echte depressie te voorkomen. Deze vorm van therapie vermindert de klachten van deelnemers en voorkomt bij een op de zes een echte depressie.

Dat blijkt uit Duits en Nederlands onderzoek, onder leiding van hoogleraren van de Vrije Universiteit Amsterdam bij ruim vierhonderd Duitsers met beginnende depressieve klachten.

De effecten zijn ongeveer even groot als bij de behandeling van iemand die al een depressie heeft ontwikkeld. De onderzoekers stellen dat deze preventieve therapie een belangrijke aanvulling kan zijn op bestaande behandelingen.

Hoge economische kosten

Bij de online-therapie, die ongeveer zes weken duurde, werd mensen onder meer uitgelegd hoe ze hun problemen op een rijtje kunnen zetten en kunnen werken aan een oplossing. Ook moesten ze systematisch nagaan waar ze blij van worden. Op afstand keek een coach mee en deed suggesties.

,,De resultaten laten zien dat online-zelfhulp het risico op de ontwikkeling van depressieve stoornissen verlaagt, of in elk geval uitstelt”, zegt Pim Cuijpers, een van de Nederlandse onderzoekers. Of de effecten blijvend zijn, moet nog worden onderzocht.

Depressies komen veel voor in de westerse wereld en gaan gepaard met hoge economische kosten.

04-05-2016 © ANP / Demet TV