Categories Nieuws Artikelen

Shell en AF-KLM onderuit op Damrak

De Europese aandelenbeurzen gingen woensdag verder onderuit, na het stevige verlies dat een dag eerder werd geïncasseerd. In Amsterdam werden de kwartaalcijfers van Shell en Air France-KLM negatief ontvangen door beleggers.

De Amsterdamse AEX-index stond rond 11.40 uur 0,8 procent in de min op 429,86 punten. De Midkap zakte ook 0,8 procent, naar 646,18 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs leverden 0,5 procent in. De FTSE-index in Londen ging 1,1 procent omlaag.

Zwaargewicht Shell stond onderaan de AEX met een verlies van 1,9 procent. Het olie- en gasconcern zag zijn winst vorig kwartaal ruimschoots halveren ten opzichte van een jaar eerder. Dit kwam vooral door de scherpe daling van de olieprijs en tegenvallende ontwikkelingen in de raffinagemarkt.

Air France-KLM

De lage olieprijs pakte vorig kwartaal wel gunstig uit voor Air France-KLM, dat zijn verlies aanzienlijk wist te verkleinen in vergelijking met de eerste drie maanden van 2015. Het Frans-Nederlandse bedrijf bleef echter zeer voorzichtig over de verwachtingen voor de komende maanden. Mede daardoor zakte het aandeel na een positieve start ruim 4 procent in de min.

Daarmee was de luchtvaartcombinatie de sterkste daler in de Midkap, na beursintermediair Flow Traders. Die leverde 5,6 procent in na de melding van een winst- en omzetdaling in het eerste kwartaal.

Brunel

Bij de kleinere bedrijven verloor Brunel 6 procent. De detacheerder had vorig kwartaal opnieuw flink last van de malaise in de olie- en gassector. Metaalspecialist AMG won 2 procent, na positieve kwartaalcijfers.

In Parijs hoorde Société Générale bij de grotere winnaars met een plus van 3,8 procent. De bank haalde vorig kwartaal meer winst dan verwacht en kondigde nieuwe bezuinigingen aan. In Frankfurt leverde Deutsche Telekom 2 procent in, ondanks meevallende kwartaalcijfers.

Euro

Biergigant Anheuser Busch-InBev werd in Brussel 3,3 procent minder waard. Het Belgisch-Amerikaanse concern heeft in het eerste kwartaal minder bier verkocht dan een jaar eerder, onder meer door de recessie in Brazilië.

De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde nagenoeg op 43,60 dollar per vat. Een vat Brentolie was met 44,95 dollar ook ongeveer even duur als een dag eerder. De euro werd voor 1,1485 dollar verhandeld, tegen 1,1515 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

04-05-2016 ANP