Overheid vaag over verlies Nederlanderschap

De overheid informeert Nederlanders onvoldoende over het mogelijke verlies van het Nederlanderschap. De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, ziet dat door het ontbreken van voorlichting sommige mensen hun Nederlanderschap verliezen zonder het te weten.

Wie een andere nationaliteit aanneemt, verliest het Nederlanderschap. Sommigen mogen wel twee nationaliteiten hebben, maar verliezen het Nederlanderschap als zij niet binnen tien jaar hun paspoort vernieuwen. Een vrouw die dit overkwam, klaagde omdat ze van niks wist.

Veel mensen denken dat het om een geboorterecht gaat dat nooit verloren gaat. Voor degenen die ongemerkt en ongewild toch het Nederlanderschap verliezen, moet een snelle mogelijkheid komen het terug te draaien, aldus de ombudsman.

10-05-2016 © ANP / Demet TV