Categories Nieuws Artikelen

Koenders hekelt ‘discriminerende’ wetten VS

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft zich in de Verenigde Staten kritisch uitgelaten over wetgeving waarmee de rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LGBT’s) zou worden geschonden. ,,Deze wetgeving druist in tegen datgene waar wij voor staan”, zei de bewindsman in Washington.

Koenders doelde op wetten die de afgelopen tijd zijn aangenomen in verschillende staten. ,,Zo mogen transgenders in North Carolina niet naar het toilet van hun geslacht gaan en mogen bedrijven in Mississippi hun diensten en producten weigeren aan LGBT’s”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nederland hoopt volgens Koenders dat de wetgeving snel wordt heroverwogen. ,,Nederland zal zich altijd uitspreken tegen dergelijke discriminatie die wordt verboden door internationale verdragen waar de VS zich bij heeft aangesloten”, stelde de minister tijdens de bijeenkomst over de rechten van LGBT’s in de Nederlandse ambassade.

De Nederlandse bezwaren zouden ook zijn doorgegeven aan de Amerikaanse overheid. ,,De kritiek op de wetten in de staten is ook aan de Amerikaanse autoriteiten overgebracht op het federale niveau”, aldus de woordvoerder van Koenders.

De gewraakte wetgeving is ook binnen de VS omstreden. Zo noemde de Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch de wet in North Carolina een voorbeeld van door ,,de staat gesponsorde discriminatie”. Ze dreigde met maatregelen als de wet niet wordt ingetrokken.

13-05-2016 © ANP / Demet TV