Ziekenhuizen fout met digitaliseren dossiers

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft drie ziekenhuizen op de vingers getikt omdat ze geen goede afspraken hadden gemaakt met een bedrijf dat namens hen patiëntgegevens verwerkte.

De privacywaakhond kwam in actie na berichtgeving van het programma Meldpunt van Omroep Max. Dat meldde dat een aantal Nederlandse ziekenhuizen dossiers van hun patiënten liet bewerken door gevangenen in België. Die moesten de nietjes, paperclips, tabbladen en foto’s weghalen, zodat de gegevens konden worden ingescand door het Belgische bedrijf iGuana.

Gedetineerden vertelden in de uitzending dat ze foto’s van verkrachte kinderen en van vrouwenborsten onder ogen kregen en dat gegevens soms ook naar buiten werden gesmokkeld.

De autoriteit zegt nu dat drie ziekenhuizen geen afspraken hadden gemaakt die voldoen aan de wettelijke eisen. Daarbij moet een overeenkomst onder meer geheimhoudingsplicht bevatten en moet controle mogelijk zijn. De autoriteit houdt in de gaten of de ziekenhuizen hun leven beteren.

17-05-2016 © ANP / Demet TV