Delen van gedicht Böhmermann verboden

De rechter in Hamburg heeft dinsdag bepaald dat de komiek Jan Böhmermann bepaalde delen van zijn gedicht gericht aan de Turkse president Recep Erdogan niet meer mag herhalen. De president deed aangifte omdat Böhmermann zich in het gedicht Schmäkritik afvroeg of je de president geitenneuker en pedofiel mag noemen.

De 35-jarige Böhmermann las zijn gedicht eind maart voor in het ZDF-programma Neo Magazin Royale. De kwetsende passages die hij niet langer mag voordragen, hebben betrekking op Erdogan, zo meldt de krant Bild.

De advocaat van de komiek, Christian Schertz, houdt het besluit van de rechter voor verkeerd, hoewel deze de passages die betrekking hebben op Erdogans manier van omgaan met de vrijheid van meningsuiting, wèl toelaatbaar acht. De rechtbank gaat er terecht van uit dat het gedicht met kunst en satire te maken heeft. Volgens de advocaat is derhalve delen ervan verbieden een fout.

18-05-2016 © ANP