Verdeeldheid over intrekking Nederlanderschap

In de Tweede Kamer is verdeeldheid over het intrekken van het Nederlanderschap van mensen die in het buitenland deelnemen aan een terroristische organisatie als Islamitische Staat. Volgens het plan van het kabinet is er geen veroordeling voor nodig en wordt zo iemand ook meteen ongewenst verklaard.

VVD, CDA, PVV en enkele kleine partijen zien het wel zitten. De PvdA ziet naast fikse nadelen belangrijke voordelen. Maar andere partijen hebben vooral vragen en bezwaren. Zo vrezen SP, GroenLinks en D66 dat je de rechtsstaat juist aantast met deze poging om haar te beschermen. Er komt immers geen rechter meer aan te pas en bezwaar maken tegen het besluit wordt lastig als je in het buitenland zit. Bovendien is het uiteindelijke effect voor deze partijen niet zo duidelijk.

GroenLinks vindt dat het plan ook haaks staat op de internationale solidariteit die nodig is voor de terreurbestrijding, omdat het buitenland wordt opgescheept met ongewenst verklaarden.

De Raad van State en verschillende organisaties waren ook al negatief over het plan.

19-05-2016 © ANP / Demet TV