Categories Nieuws Artikelen

Syriëganger tot 1,5 jaar veroordeeld

Een voormalige universitair student werktuigbouw is donderdag tot anderhalf jaar gevangenisstraf (waarvan zes maanden voorwaardelijk) veroordeeld wegens zijn pogingen zich aan te sluiten bij Islamitische Staat in Syrië.

De rechtbank Noord-Holland vindt bewezen dat de 22-jarige IJmuidenaar tot tweemaal toe naar Syrië is vertrokken om zich bij IS aan te sluiten. Hij heeft het grondgebied van Syrië echter nooit bereikt. De eerste keer in 2014 werd hij door Turkse autoriteiten opgepakt, zijn tweede poging in 2015 liep spaak bij de grens van Bulgarije met Turkije.

Het verweer van de verdachte dat hij naar Syrië ging om in het kalifaat een vreedzaam leven te leiden en de Koran te bestuderen, gelooft de rechtbank niet. Uit de telefoon en iPad van verdachte bleek dat hij het martelaarschap verheerlijkt en het jihadistisch gedachtegoed ondersteunt.

Eed van trouw

Zo werd een geluidsbestand gevonden waarop de eed van trouw aan de leider van IS staat. Verder werden documenten over de IS-ideologie en onthoofdingsvideo’s gevonden. Op zijn Facebookaccount gebruikte de verdachte als profielfoto een zwartgeklede strijder met IS-vlag.

De verdachte was tevens deelnemer in een WhatsAppgroep genaamd ‘Ansaar Khilafah’, wat volgens de rechtbank ‘helpers van het kalifaat’ betekent. Eind 2014 voerde hij WhatsAppgesprekken waarin aan Allah om het martelaarschap werd gevraagd en om een overwinning op de ongelovige mensen.

De raadsman van de verdachte vroeg vergeefs om vrijspraak. Hij had aangevoerd dat door de twee pogingen naar Syrië te reizen niet kan worden bewezen dat hij een terroristisch oogmerk had of bezig was met de voorbereiding van moord of doodslag.

26-05-2016 © ANP / Demet TV