Sylvana Simons (DENK) doet aangifte

Sylvana Simons doet aangifte van racisme. Zij maakte dat dinsdag bekend. Zij komt voor deze partij op de kandidatenlijst voor de verkiezingen. Haar politieke ambities en strijd tegen Zwarte Piet maakten talrijke reacties los.

 

,,Ik zie het als mijn plicht om aangifte te doen, want het bestrijden van onrecht begint altijd bij het melden hiervan. Het wordt tijd dat in onze samenleving het besef doordringt dat er één duidelijke rode lijn wordt getrokken: daders van discriminatie, seksisme en racisme worden aangegeven, opgespoord en bestraft. Dit besef kan alleen ontstaan als wij allemaal dapper genoeg zijn om van onrecht ook melding te maken”, aldus Simons in de verklaring.

 

Vooral sinds bekend is dat ze op de kandidatenlijst komt, moet Simons het hevig ontgelden. Premier Mark Rutte en minister Lodewijk Asscher (Integratie) spraken er al schande van. Rutte noemde het ,,ronduit walgelijk” en ziet de verantwoordelijken als ,,idioten”, ,,doorgeslagen tokkies” en ,,gladiolen”.

 

Lees hieronder het persbericht van DENK.

31-05-2016 Demet TV

 

In de afgelopen weken is de discussie omtrent racisme opgelaaid op een wijze die wij in de laatste decennia nog niet hebben meegemaakt. Nooit eerder had het thema racisme een dusdanig prominente en blijvende rol in het maatschappelijke debat. De aanleiding hiervan is de stortvloed aan racistische, seksistische en discriminatoire reacties die de toetreding van Sylvana Simons tot de Politieke beweging DENK losmaakte in ons land. Veel mensen bleken zich geroepen te voelen om de politieke keuze van een betrokken Nederlandse aan te grijpen om de meest walgelijke uitingen te doen, vooral op social media. Vandaag doet Sylvana Simons hiervan aangifte.

De reden voor de aangifte ligt in het simpele feit dat het duidelijk moet zijn dat aantoonbaar onrecht nooit straffeloos doorgang mag vinden. Kandidaat-Kamerlid Sylvana Simons stelt hierover:  “Ik zie het als mijn plicht om aangifte te doen, want het bestrijden van onrecht begint altijd bij het melden hiervan. Het wordt tijd dat in onze samenleving het besef doordringt dat er één duidelijke rode lijn wordt getrokken: daders van discriminatie, seksisme en racisme worden aangegeven, opgespoord en bestraft. Dit besef kan alleen ontstaan als wij allemaal dapper genoeg zijn om van onrecht ook melding te maken”.

Helaas is deze rode lijn nog geen realiteit in onze samenleving, omdat de effectiviteit van de strafrechtketen en de maatregelen van onze overheid te wensen overlaten. Sylvana Simons hoopt dan ook dat de discussie omtrent racisme niet blijft bij de ophef rond de reacties richting haar persoon: “De reacties die in mijn richting zijn geuit zijn exemplarisch voor wat heel veel vrouwen, mannen, moslims, joden, etnische minderheden, migranten, mensen met een beperking, ouderen en homo’s dag in, dag uit meemaken op de arbeidsmarkt, op school of op straat. Het is van het grootste belang dat dit klimaat van onverdraagzaamheid wordt bestreden. Daar wil ik me met vrouw en macht voor inzetten.

Volgens DENK dient het opgelaaide maatschappelijke debat omtrent racisme daarom hand in hand te gaan met een politiek debat over maatregelen om discriminatie en racisme in onze samenleving te bestrijden. Tunahan Kuzu, de politiek leider van DENK, zegt hierover: “Nu is het moment om te handelen. Daarom vraag ik vandaag een debat aan met de Minister-president en de Vicepremier over racisme in onze samenleving en presenteer ik later deze week de Ketenaanpak Discriminatie, waarin DENK maatregelen presenteert van bewustwording tot straf.