Oud topambtenaar: ik had geen seks met jonge jongens

Joris Demmink heeft nooit seks gehad met jonge jongens of zich in jongensbordelen begeven. Dat zei de oud-justitietopman vrijdag tijdens een voorlopig getuigenverhoor in een zaak die draait om een vermeend pedonetwerk van hooggeplaatste ambtenaren, waarvan hij in de jaren tachtig en negentig deel zou hebben uitgemaakt.

Het verhoor bij de rechter-commissaris in Amsterdam was op verzoek van voormalig prostitué Bart van Well. Hij claimt Demmink eind jaren tachtig als klant te hebben gehad. Van Well wil met de verzamelde verklaringen – Demmink is een van de getuigen – bewijs verzamelen om de staat te dagen. Die zou in de jaren tachtig en negentig jongensprostitutie hebben gedoogd.

De inmiddels gepensioneerde Demmink (68) hield zijn antwoorden veelal kort. ,,Nee”, klonk het op vragen of hij seks met jongens had, jongensbordelen had bezocht, seks had gehad in zijn dienstauto of op het ministerie van Veiligheid en Justitie weleens was gevraagd naar de rare verhalen die de ronde deden.

Tweemaal bevraagd

Demmink ontkende ook de beschuldiging van Van Well. Daarnaast zei hij nooit samen in jongensbordelen te zijn geweest met voormalig hoofdofficieren van justitie Jan Wolter Wabeke, Henk Wooldrik en Hans Holthuis, destijds eveneens officier van justitie. De drie mannen zouden ook een rol hebben gespeeld in het vermeende pedonetwerk.

Voormalig politiecommandant Emile Broersen zei dat de vier eind jaren negentig formeel verdachte waren in het onderzoek naar misbruik van minderjarige kinderen. Broersen gaf leiding aan een observatieteam, dat als onderdeel van een gerechtelijk vooronderzoek opdracht kreeg de handel en wandel van de mannen in kaart te brengen. De klus werd voortijdig stopgezet toen bleek dat tenminste een van de vier, Holthuis, was getipt dat het onderzoek liep, aldus Broersen.

Demmink zelf is tweemaal over alle beschuldigingen bevraagd, zei hij. Eenmaal was dat bij een promotie door de AIVD, eenmaal door de Rijksrecherche. Het laatste gesprek was nog maar kort geleden, binnen het strafrechtelijk onderzoek dat naar hem is ingesteld. Het Openbaar Ministerie maakt vermoedelijk deze maand bekend of Demmink wordt vervolgd.

03-06-2016 © ANP / Demet TV