Geheugenverlies Teeven-deal ergert oppositie

De oppositiepartijen zijn klaar met het geheugenverlies van hoofdpersonen in de nasleep van de Teeven-deal. Justitieminister Ard van der Steur en ook premier Mark Rutte zijn hier fel op aangesproken in het zoveelste debat over de gewraakte deal.

De Teeven-deal is de afspraak die voormalig staatssecretaris Fred Teeven als officier van justitie maakte met een drugscrimineel. In de politieke nasleep ging van alles mis. Ook de rol van premier Mark Rutte wordt nu aan de kaak gesteld. Rutte lijkt volgens de SP niet te hebben bijgedragen aan het vinden van de waarheid. Ook andere oppositepartijen willen meer over de rol van de minister-president weten.

De onderzoekscommissie Oosting vond recent geen bewijzen van een doofpotaffaire rond de deal op het ministerie van Veiligheid en Justitie, maar dat kwam ook doordat een belangrijke topambtenaar zich niets meer kon herinneren.

Concept

Deze week gaf Van der Steur het concept van een brief vrij, waaruit blijkt dat hij als Kamerlid de toenmalige justitieminister nadrukkelijk had gesouffleerd over de informatievoorziening over de kwestie. Een tweede concept bleek woensdag niet te vinden.

De SP denkt dat de ,,samenleving is bedonderd”. D66 heeft het over een ,,ontluisterende reeks gebeurtenissen” en ,,collectief geheugenverlies alsof er iets in de thee zit”. De ChristenUnie maakt zich ook zorgen over de ,,digitale vergeetachtigheid” van de overheid en zegt het gevoel dat de zaak niet klopt nooit is overgegaan.

De VVD, de partij van Van der Steur, probeerde de scherpe kantjes van het debat af te halen. ,,Niemand in dit huis is een heilig boontje.” Er zijn gewoon contacten tussen parlement en ministeries, al mogen die nooit zo ,,expliciet” zijn als destijds dat van Kamerlid Van der Steur. Maar ,,met elkaar zijn we het landsbestuur en met elkaar moeten we het zien te rooien.”

08-06-2016 © ANP / Demet TV