Chinese IT-spionagegroep blootgelegd

Het Nederlandse IT-beveiligingsbedrijf Fox-IT heeft de handel en wandel van spionagegroep Mofang blootgelegd. De tot dusver onbekende groepering voert politiek gemotiveerde aanvallen uit op computersystemen in Myanmar, maar ook op bedrijven die zaken doen in het Aziatische land. Het spoor leidt naar China, maakte het bedrijf woensdag bekend .

Mofang heeft volgens Fox-IT aanvallen uitgevoerd op minimaal twintig organisaties in verschillende sectoren (overheid, defensie, kritieke infrastructuren, wapenindustrie, automobielindustrie) in diverse landen. Daar is ook een Duits bedrijf bij dat actief is in het vervaardigen van voertuigen voor het leger. Volgens de Volkskrant, die zich baseert op bronnen in het inlichtingenwezen, gaat het om het Duits-Nederlandse bedrijf Rheinmetall Defence met een vestiging in Ede.

De waarschijnlijke Chinese connectie maakt de strijd tegen Mofang moeilijk. ,,De betrokkenheid van een staat betekent dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat zij door opsporingsinstanties voor de rechter worden gebracht”, aldus Fox-IT.

15-06-2016 © ANP / Demet TV