Pleidooi voor twee eindexamens per jaar

Eindexamenleerlingen moeten op twee momenten in het jaar alle examens kunnen maken. Dan kunnen ze zelf kiezen welke toetsen ze wanneer doen. Daarvoor pleit voorzitter Pieter Hendrikse van het College voor toetsen en examens (CvTE), de waakhond van alle centrale examens in Nederland, donderdag in een interview met Trouw. Nu doen scholieren alle examens in mei.

,,Mijn voorstel zou zijn om twee keer een volledige examenperiode in te richten, waarom niet een in juni en een in november”, zegt Hendrikse. Volgens hem steunen scholieren, middelbare scholen en leraren zijn voorstel. Er bestaat al langer een wens om middelbare scholieren meer ‘maatwerk’ te bieden: onderwijs waarin niet alle leerlingen in één mal worden geduwd en dat beter aansluit op waar kinderen wel en niet goed in zijn.

16-06-2016 © ANP / Demet TV