Nederlandse drugsverdachte gepakt in Malaga

De Spaanse politie heeft de Nederlander Emiel B. opgepakt in Malaga. Dat meldt de Spaanse politie donderdag. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij grootschalige drugshandel. Ook wordt hij volgens de politie uit Spanje gelinkt aan een aantal liquidaties op leden van rivaliserende Nederlandse drugsbendes.

De Spaanse autoriteiten beschouwen B. als de luitenant van de Britse drugshandelaar Robert Dawes. Dawes werd in november vorig jaar opgepakt in Benalmádena. Hij wordt gezien als het hoofd van de grootste organisatie in Europa die zich bezighoudt met drugshandel, witwassen van crimineel verdiend geld en moord.

De arrestatie is het resultaat van samenwerking tussen de Spaanse politie, de Nederlandse politie en de Europese politieorganisatie Europol. Dawes en B. waren volgens de Spaanse politie bezig met het organiseren van de distributie van drugs via de havens van Rotterdam en Antwerpen.

Uit het gezamenlijke onderzoek blijkt dat Emiel B. daarom regelmatig bijeenkomsten in Nederland had met de leiders van drugskartels uit Zuid-Amerika. Ook wordt motorclub Satudarah gelinkt aan deze drugshandel, meldt de Spaanse politie. De politie heeft Nederlandse verdachten geobserveerd.

16-06-2016 © ANP / Demet TV