Amsterdamse raad tegen criminelen op billboards

Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad is tegen het VVD-plan om beelden van gezochte criminelen op billboards te plaatsen. De PvdA, D66 en Groenlinks vinden onder meer dat je zo een ‘enge maatschappij’ creëert en dat het niet thuishoort in een beschaafde stad, blijkt uit een rondgang.

VVD-fractievoorzitter Robert Flos vindt dat de huidige opsporingsresultaten onder de maat zijn. “We moeten alles uit de kast halen. Het heeft bovendien een preventief effect, kijk maar naar Rotterdam”, zegt de VVD’er. “Toen daar werd aangekondigd dat de criminelen op billboards te zien zouden zijn, meldden sommige zich bij de politie nog voordat de beelden te zien waren.”

Flos wil dat alleen criminelen die worden verdacht van zware vergrijpen als mishandeling of geweld tegen de politie worden vertoond.

Groenlinks noemt het een terugkeer in de tijd. “Het is als het oude volksgericht”, zegt fractievoorzitter Marieke van Doorninck. “Het gaat bovendien niet om daders maar om verdachten.” D66-fractievoorzitter Jan Paternotte onderschrijft dat. “Dit zijn flink stappen terug”, vindt hij. “Bovendien maakt het nou niet bepaald een mooie indruk op toeristen. Bedenk eens wat ze zien als ze het Centraal Station uitkomen.”

De PvdA, met vijftien zetels verreweg de grootste partij, vindt ook dat het plan te ver gaat en bovendien niet bijdraagt aan de veiligheid. “Het haalt het veiligheidsgevoel van de Amsterdammers alleen maar omlaag”, zegt een woordvoerder. “We hebben bovendien alternatieven als Burgernet.”

Het VVD-plan wordt donderdagmiddag in de gemeenteraad besproken.

31 mei 2012, 12:43
©Demet TV