Categories Nieuws Artikelen

Betoging bij herdenking afschaffing slavernij

Tientallen mensen hebben donderdagavond in Amsterdam bij de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij gedemonstreerd. Ze zijn het niet eens met de beslissing van organisator NiNsee, het Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis, om de herdenking en viering van de afschaffing uit elkaar te halen.

Om hun ongenoegen kenbaar te maken bliezen de betogers op fluitjes en sloegen ze op pannendeksels. Ze boden burgemeester Eberhard van der Laan een petitie aan om de beslissing teruggedraaid te krijgen en de herdenking weer op 1 juli te krijgen. De burgervader zegde toe voor de zomervakantie met de actievoerders in gesprek te gaan. Hij nodigde hen daarop uit om deel te nemen aan de herdenking of anders te vertrekken. De plechtigheid begon uiteindelijk met 25 minuten vertraging.

Enkele tientallen demonstranten stonden toen achteraan en maakten nog wel herrie. Agenten, die in behoorlijke aantallen aanwezig waren, kregen niet veel later van Van der Laan opdracht de betogers buiten gehoorsafstand van de herdenking te brengen. Na bemiddeling door Clarence Seedorf, die opriep tot rust en respect, werden de demonstranten iets stiller en konden ze door agenten weggeleid worden.

153 jaar geleden

Het is vrijdag exact 153 jaar geleden dat de Nederlandse regering de slavernij afschafte in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen.

De herdenking donderdag, waar zo’n driehonderd mensen op af kwamen, had plaats bij het Nationaal Monument Slavernijverleden en omvatte onder meer een vlaggenceremonie, twee minuten stilte, kransleggingen en toespraken. Namens de regering sprak minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ook Van der Laan hield een toespraak.

30-06-2016 ANP / Demet TV