Bus vol Marokkaanse Nederlanders achtergelaten op snelweg

Een bus vol met Marokkaanse Nederlanders die na hun vakantie in Marokko onderweg naar Nederland waren zijn de dupe geworden van mogelijke oplichters.

Vrijdagmiddag vertrok de bus vanuit Casablanca om via Brussel naar Rotterdam te rijden als eindbestemming. In Spanje kwam hun terugreis abrupt tot een eind op een bizarre manier. ‘In de nacht van zaterdag op zondag werd ik gebeld door mijn broertje met een onaangename mededeling’, zegt Rida, die onze redactie benaderde. De bus vertrok vanuit de haven en na een lange dag viel iedereen in slaap.

‘Toen werden ze plotseling wakker door een schreeuwende man, de bus blijkt achtergelaten te zijn op de snelweg. De chauffeurs waren spoorloos’, schetst hij de situatie. In de bus zaten onder meer de moeder, zusje en broertje van Rida. Eenmaal kennis genomen van de bizarre situatie belde de vader van de jongeman de Spaanse Guardia Civil omdat hij een aardig woordje Spaans spreekt. 

Snelweg
Toen de Spaanse politie ter plekke kwam, nabij Malaga, werd de bus weggesleept. De reizigers werden in de buurt ondergebracht. Later op de dag werd alles duidelijk: de chauffeurs waren niet van plan naar Brussel te gaan, het bleek zuivere oplichting te zijn, aldus de gedupeerden. Zij betaalden maar liefst 259 euro per persoon voor een busticket. De woede was dan ook groot.

De politie, het Rode kruis en de Marokkaanse consulaat stonden de reizigers bij en bleven de hele nacht. ‘Het was er donker en een van de gevaarlijkste wegen van Spanje. Er zijn veel criminelen op boevenpad op dit stuk’, geeft Rida aan. De Marokkaanse consulaat was ondertussen druk bezig om een nieuwe bus te regelen. Dat duurde bijna 24 uur. 

Redding
Vanochtend is een bus uit Marokko aangekomen, die de reizigers heeft opgepikt. Alle reizigers worden naar huis gebracht en hoeven van de consulaat niks te betalen. Het busbedrijf, Al Bayane Trans (gevestigd in Brussel en Casablanca), was niet bereikbaar voor commentaar.

23-08-2016 Door: Marokko.nl