Website tegen computerchantage populair

De website met informatie over en hulpmiddelen tegen computerchantage wordt druk bezocht, meldde de politie dinsdagavond.

Sinds 25 juli is dit online portal ‘No more ransome’ bijna 300.000 keer bezocht. Enkele honderden bezoekers hebben hun door besmetting vergrendelde computers weer aan de praat gekregen door speciale hulpprogramma’s te downloaden. De site is een initiatief van de politie, Europol, Intel Security en Kaspersky Lab.

De overheid en ICT-bedrijven willen op die manier de ‘gijzeling’ van computers bestrijden en het publiek informeren over de gevaren van ransomware. Deze wordt verspreid via bijvoorbeeld geïnfecteerde bijlagen en versleuteld opgeslagen bestanden. De gebruiker van de computer krijgt dan een boodschap waarin staat dat de computer is geblokkeerd en pas na betaling weer wordt vrijgegeven.

24-08-2016 © ANP / Demet TV