Kuzu: verzoek Rutte begrijpelijk maar naïef

Minister-president Mark Rutte heeft zaterdagavond gebeld met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

De Nederlandse premier heeft Erdogan verteld dat Nederland geen Turkse bemoeienis met hun binnenlandse aangelegenheden tolereert. Hij heeft hem ook om hulp gevraagd dat te voorkomen.

Tunhan Kuzu van Denk vindt het begrijpelijk, maar naïef van premier Mark Rutte om de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te vragen te helpen dat Turkse spanningen niet naar ons land komen.

Dat zei Tunahan Kuzu van de beweging DENK zondag in het tv-programma Buitenhof. ,,Mensen dragen een geschiedenis met zich mee, dragen denkbeelden met zich mee, dat nemen ze mee naar Nederland”, aldus Kuzu, zelf van Turkse afkomst. Hij zei ook dat de Turken getraumatiseerd zijn door de recente coup.

Het verzoek is ook ‘krom’, zei Kuzu verwijzend naar de Armeense kwestie, de massamoorden op Armeniërs in het Ottomaanse Rijk in 1915. ,,Alle Turkse Nederlanders wordt gevraagd een standpunt in te nemen of het wel of geen genocide is. Die problemen mogen wel geïmporteerd worden in Nederland”, zei Kuzu.

28-08-2016 © ANP / Demet TV