60 procent wil Rutte niet meer als premier

Bijna twee derde van de Nederlanders (60 procent) ziet het niet zitten dat Mark Rutte opnieuw premier wordt. Een minderheid van 31 procent wil dat wel. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De meest populaire kandidaat voor het premierschap is PvdA’er Ahmed Aboutaleb, nu burgemeester van Rotterdam. Hij staat bij 40 procent van de Nederlanders virtueel op de eerste plaats, gevolgd door zijn partijgenoot Lodewijk Asscher (de huidige vicepremier) en partijleider Alexander Pechtold van D66. Pas op de vierde plaats duikt de naam van Rutte op.

Conclusie van De Hond is dat het positiever uitpakt voor de PvdA als fractieleider Diederik Samsom niet zelf lijsttrekker wordt, maar Aboutaleb of Asscher naar voren schuift.

Uit de peiling kwam ook naar voren dat de PVV twee zetels daalt, van 35 naar 33, de laagste virtuele score in een jaar. Ook de SP daalt, van 15 naar 13 zetels en dat is zelfs het laagte aantal in zes jaar.

AOW-leeftijd

Stijgers zijn 50PLUS: van 6 naar 8 zetels en D66: van 13 naar 14. Ook de VVD stijgt licht, van 24 naar 25. Als de VVD meer zetels wil halen dan de PVV, moet Rutte volgens De Hond de ‘overgelopen’ kiezers (ongeveer 13 zetels) terughalen.

Heet hangijzer blijkt de AOW-leeftijd. De mensen die zeggen op de PVV, SP en 50PLUS te stemmen zijn groot voorstander van het terugbrengen van de leeftijd van 67 naar 65 jaar, zoals 50PLUS en PVV willen. De meeste kiezers van VVD, PvdA en D66 zijn hier juist op tegen.

De Hond hield zijn peiling zaterdag via internet onder 5000 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

29-08-2016 © ANP / Demet TV