Duitsland doet knieval voor Turkije: geen genocide

Duitsland lijkt toe te gaan geven aan Turkije. De Duitse regering wil uitdrukkelijk afstand nemen van de genocide-erkenning. Het land had eerder besloten de vermeende volkerenmoord van 1915 officieel tot genocide te bestempelen.

In ruil voor deze ‘handreiking’ zouden Duitse autoriteiten weer toegang krijgen tot de troepen die gestationeerd zijn op de Turkse luchtbasis Incirlik, meldt Der Spiegel. Duitsland komt binnenkort met een verklaring dat zij niet is gebonden aan de genocideresolutie van het parlement.

Volgens de informatie die Der Spiegel in handen kreeg zal regeringswoordvoerder Steffen Seibert de taak op zich nemen om die verklaring te geven. De minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier bedankte ervoor, en als de Duitse bondskanselier Angela Merkel zou komen opdraven zou dat als een ‘knieval’ voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan worden gezien. Nu wordt er gesproken van een ‘politiek gebaar’.

Het Duitse parlement stemde in juni met een meerderheid voor de genocide-erkenning. Daarom mogen nu Duitse parlementariërs niet naar luchtbasis Incirlik.

UPDATE: Als reactie op de berichtgeving van Der Spiegel laat de Duitse regering weten geen uitspraken hierover te doen. Het land weigert zich uit te spreken over de vermeende volkerenmoord. Niet voor en ook niet tegen. Het lijkt erop dat het land geen positie durft te kiezen.

02-09-2016 © Demet TV