AUB: Nederlandse bemoeienis Turkse aangelegenheden

Door ANP: Na de mislukte staatsgreep in Turkije wil Nederland een internationale beoordeling van de toestand van de Turkse rechtsstaat. Het oordeel zou moeten komen van de Raad van Europa, een organisatie voor onder meer mensenrechten en democratie.

Dat heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag bepleit bij de Raad van Europa in Straatsburg. Hij en zijn collega’s, onder wie de Turk Mevlut Cavusoglu, bogen zich over de situatie in Turkije na de couppoging.

Koenders vindt het ook belangrijk dat de mensenrechtencommissaris van de raad een bezoek brengt aan Turkije. Nederland wil bovendien dat onderzocht wordt of de raad bij rechtszaken van verdachte coupplegers en sympathisanten aanwezig kan zijn. Daarnaast heeft Koenders er opnieuw op gewezen dat het ,,exporteren” van de spanningen in Turkije naar andere landen moet worden tegengegaan.

07-09-2016 © ANP