Turkse economie groeit sneller dan 21 EU-landen

De Turkse economie groeide vorig jaar met 4 procent, het eerste kwartaal van dit jaar met 4,7 procent en in het tweede kwartaal met 3,1 procent. Daarmee laat Turkije veel EU-landen achter zich. De economie in Turkije groeit maar liefst sneller dan 21 EU-landen.

De groeicijfers werden vandaag bekend gemaakt door de Turkse Bureau voor de Statistiek. De Turkse exporteurseenheid TIM spreekt van een gigantische groei. Zeker gezien het feit dat de economische groei in veel EU-landen achter blijft. “Ondanks de moeilijkheden die ervaren wordt in de wereldwijde economie blijft de Turkse economie sterk groeien,” laat TIM weten. Volgens de exporteurseenheid in Turkije laat deze groei “de dynamiek en potentie” van de Turkse economie zien.

Vicepremier Turkije

Ook de vicepremier van Turkije, Nurettin Canikli reageert verheugd op de groeicijfers. Doelend op de couppoging in Turkije zei Canikli: “Ondanks het incident in juli en de verschillende terreurdreigingen, kijken wij vandaag naar gigantische groeicijfers.”

Turkse Minister van Economie

De Turkse Minister van Economie, Nihat Zeybekci die onlangs voor een bezoek in Nederland was, is ook positief over de groeicijfers. Ook hij benadrukt het feit dat Turkije veel beter presteert dan veel andere EU-landen.

Ter vergelijking

De gemiddelde groeicijfers in de EU zijn 2 procent, binnen de landen die gebruik maken van de euro is het 2,2 procent en binnen de G7 grootste economieën is het 1,7 procent.

Groeicijfers in andere landen

VS: 1,2 procent

Japan: 0,2 procent

Engeland: 0,4 procent

Frankrijk: 2,0 procent

Turkije: 3,1 procent 

 

Like Demet TV op Facebook en blijf op de hoogte van al het nieuws voor en door Turkse Nederlanders.

 

09-09-2016 © Demet TV