Sap gekozen tot lijsttrekker GroenLinks

Jolande Sap wordt lijsttrekker voor GroenLinks bij de verkiezingen op 12 september. Dat wordt woensdagmiddag bekendgemaakt in de Pulchri Studio in Den Haag.

De zittende partijleider kreeg bij het referendum om het lijsttrekkerschap meer stemmen dan haar tegenstrever Tofik Dibi. Om de uitslag van het referendum geldig te verklaren moest minstens dertig procent van de leden hun stem hebben uitgebracht.

De 49-jarige Sap volgde in december 2010 Femke Halsema op als fractievoorzitter. Haar leiderschap werd direct op de proef gesteld toen GroenLinks instemde met de politietrainingsmissie naar Kunduz, wat tot onvrede leidde in de achterban. Na de affaire rond Kamerlid Mariko Peters, die werd beschuldigd van belangenverstrengeling, en een ongelukkig optreden met een stekkerdoos tijdens de Algemene Beschouwingen bestendigde Sap haar leiderschap door het sluiten van het begrotingsakkoord voor 2013.

Aanvankelijk zou op het partijcongres op 30 juni worden uitgemaakt wie de nieuwe lijsttrekker zou worden, maar de partij besloot vorige maand om toch een referendum onder de leden te organiseren. Tofik Dibi meldde zich aan om de strijd om het leiderschap aan te gaan met Sap, maar mocht dit vanwege interne regels aanvankelijk niet melden.

Nadat deze regels waren aangepast oordeelde de kandidatencommissie dat Dibi niet geschikt was voor het lijsttrekkerschap. Het partijbestuur ging na forse druk alsnog overstag, waarna de verkiezingsstrijd tussen Sap en Dibi losbarstte.

Dibi trok hierbij fel van leer. Hij bekritiseerde de stijl van leidinggeven van Sap, klapte uit de school over de slechte sfeer in de fractie en keerde zich tegen meerdere maatregelen die Sap had gesloten in het Kunduz-akkoord.

De toekomst van Dibi is nu ongewis. Het 31-jarige Kamerlid heeft zelf altijd gezegd dat als hij geen lijsttrekker zou worden, hij toch op de lijst van GroenLinks wil. De mogelijkheid dat hij de eer aan zichzelf houdt en de politiek verlaat is echter ook niet uit te sluiten.

Als Dibi zich kandidaat stelt voor een plek op de lijst, moet de kandidatencommissie, waar hij al eerder mee overhoop lag, zich opnieuw buigen over zijn kandidatuur. Afzwaaiend Kamerlid en partijprominent Ineke van Gent liet dinsdag al via Twitter weten dat de verliezer van het referendum sowieso op de tweede plek op de kandidatenlijst moet komen te staan.

06 juni 2012, 15:18
©Demet TV