Azc’s openen zaterdag deuren

Ruim zeventig asielzoekerscentra in Nederland houden zaterdag open dag. ,,Het ging het afgelopen jaar heel veel over asielzoekers, nu is er de kans om zelf je oordeel te vormen over hun opvang”, zegt woordvoerder Jan-Willem Anholts van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Niet alle van de ruim honderd opvanglocaties in het land openen de deuren. Op sommige plekken kan uit veiligheidsoverwegingen geen open dag worden gehouden. ,,De azc in Oude Pekela blijft dicht, uit veiligheid”, zegt Anholts. Bewoners van het Groningse dorp hebben tegen de opvanglocatie geprotesteerd en de gemeente zag zich vorige week genoodzaakt een noodbevel uit te vaardigen.

Het COA wil met de open dag niet tegenstanders van de komst van asielzoekers van hun ongelijk overtuigen. ,,Het gaat niet om voor of tegen. Normaal gesproken zijn azc’s niet zomaar toegankelijk vanwege de privacy, één keer per jaar willen we laten zien hoe het eraan toegaat.”

Vrijwilligers

Dat gebeurt onder meer door vrijwilligers van VluchtelingenWerk Nederland, die nauw bij de centra zijn betrokken. Er zijn rondleidingen, workshops en gesprekken.

De open dag trok vorig jaar 15.000 bezoekers naar 38 centra.

22-09-2016 © ANP / Demet TV