Ambassadeur Rusland op matje om kritiek MH17

De Russische ambassadeur Alexander Sjoelgin in Den Haag is vrijdag door minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) op het matje geroepen in verband met Russische kritiek op het internationale strafrechtelijke onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17.

De internationale onderzoekers van het zogenoemde Joint Investigation Team (JIT) meldden eerder deze week dat lanceerinstallatie waarmee de Buk-raket werd afgeschoten uit Rusland kwam en na de lancering weer is teruggekeerd naar Rusland. De raket, die het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 neerhaalde, werd afgeschoten vanuit een gebied in Oost-Oekraïne waar pro-Russische rebellen de scepter zwaaien. Die eerste resultaten van het JIT werden woensdag door Russische ministeries in twijfel getrokken.

De ambassadeur is te verstaan gegeven dat dergelijke ongefundeerde kritiek onacceptabel is, aldus een verklaring van Koenders. ,,In plaats van het onderzoek zwart te maken en twijfel te zaaien, dient Rusland – gezien het overtuigende bewijs – de gepresenteerde resultaten te respecteren.” Ook riep hij in het gesprek de Russen opnieuw op om mee te blijven werken aan het onderzoek en de berechting van de dader(s).

Vooringenomen

Russische instanties trokken volgens Koenders ,,de professionaliteit, integriteit en onafhankelijkheid van het Nederlandse Openbaar Ministerie in twijfel”. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de conclusies van het JIT ,,vooringenomen en politiek gemotiveerd”. En het Russische ministerie van Defensie liet weten te twijfelen aan de objectiviteit van het onderzoek. Ook zijn er volgens dit ministerie nog nooit Russische luchtafweersystemen de grens met Oekraïne gepasseerd.

Het ontbieden van ambassadeur Sjoelgin is opvallend. Het Nederlandse kabinet is tot dusver zeer voorzichtig geweest als het ging om het onderzoek naar de ramp waarbij 298 mensen omkwamen onder wie 196 Nederlanders.

In de Tweede Kamer is de roep toegenomen om de druk op Moskou op te voeren na de JIT-presentatie. De PvdA eiste volledige medewerking aan het onderzoek van alle betrokkenen. Niet meewerken moet consequenties hebben, aldus de regeringspartij. GroenLinks stelde dat de druk op Rusland moet worden opgevoerd en de PVV liet weten dat de Russen heel wat uit te leggen hebben.

30-09-2016 © ANP