Dertig maanden cel voor doodschudden baby

In een emotioneel slotwoord verweet vader Brian H. (48) het Openbaar Ministerie en betrokken artsen vrijdag ,,onterechte tunnelvisie” wegens de verdenking van het doden van zijn vijf weken oude zoon Jayden.

,,Ik ga het nooit opgeven, ik wil weten wat de reden is geweest van Jaydens overlijden”, zei de medewerker van de marechaussee in zijn laatste woord tegenover de rechtbank in Den Haag.

Daar werd na bijna vijf jaar onderzoek dertig maanden cel tegen hem geëist wegens het zodanig door elkaar schudden van Jayden dat de baby in januari 2012 een dag na de ziekenhuisopname overleed. Volgens de aanklager is ,,Jayden elke kans op een toekomst ontnomen”. Hij hield bij zijn strafeis wegens doodslag rekening met het lange tijdsverloop sinds de dood van de baby.

Shakenbabysyndroom

Tal van deskundigen hebben zich de afgelopen jaren gebogen over de dood van Jayden, van wie de meesten uitgaan van het zogeheten shakenbabysyndroom als oorzaak. Zij houden tevens rekening met van buiten toegebracht letsel, die de schedelbreuk en bloedingen in Jaydens hoofd hebben veroorzaakt. Een andere deskundige meent echter dat het letsel bij de geboorte kan zijn opgelopen.

Volgens de aanklager was alleen de vader in de bewuste nacht bezig geweest met het verzorgen van zijn zoon. Toen de baby niet meer ademde en zijn hoofdje slap hing, belden de ouders in paniek 112.

Volgens de raadslieden van Brian H. is er zo veel twijfel over de doodsoorzaak en zo weinig bewijs, dat H. niet mag worden veroordeeld. Nog erger dan de dood van Jayden is ,,het ten onrechte veroordelen van de vader wegens het doden van zijn eigen zoon”, aldus advocaat Mark Crombach. Volgens hem past de Hagenaar niet in het beeld van andere verdachten van het door elkaar schudden van baby’s. Hoe de schedelbreuk tot stand is gekomen, is volgens de verdediging een raadsel, maar kan gebeurd zijn bij de reanimatie van de baby door hulpverleners.

Verder wees de verdediging op de ontlastende verklaring van de moeder van Jayden. Beide ouders hebben dezelfde lezing van de gebeurtenissen gegeven. Het paar is nog steeds bij elkaar en heeft inmiddels een tweede zoon.

07-10-2016 © ANP / Demet TV