Turkse regeringspartij zuivert zichzelf van Gulen-aanhangers

De regerende Turkse AK-Partij kan een interne zuivering tegemoetzien. Premier Yildirim kondigde dinsdag aan dat hij ,,terroristen” binnen de partij gaat uitroeien. Daarmee doelt hij op aanhangers van de islamitische geestelijke Gülen, die achter de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer zit.

Yildirim deed zijn uitspraak tegenover parlementariërs van zijn eigen partij. Sinds de couppoging van 15 juli zijn de Turkse autoriteiten druk bezig om Gülens invloed terug te dringen. Duizenden militairen, maar ook rechters, politiemensen en zelfs leraren zijn opgepakt of uit hun ambt gezet vanwege vermeende banden met de beweging van Gülen.

Gulen zelf ontkent dat hij iets met de staatsgreep te maken heeft. Hij woont in de Verenigde Staten. Turkije heeft de Amerikanen om zijn uitlevering gevraagd.

11-10-2016 © ANP / Demet TV