Voorzitter Al-Raza moskee op non-actief

De voorzitter van het bestuur van de Al-Raza moskee in Almere is op non-actief gesteld. Volgens secretaris Mohamed Maksoedan mag hij zijn functie niet uitoefenen zolang het onderzoek loopt naar het sluiten van illegale huwelijken in de moskee.

Het SBS6-programma Undercover in Nederland zond zondag een reportage uit. Daarin was te zien dat de moskee zou meewerken aan illegale, religieuze huwelijken.

Het Openbaar Ministerie doet ,,een oriënterend onderzoek”. ,,We kijken eerst of er sprake is van strafbare feiten”, zei een woordvoerder eerder. Van vervolging is nog geen sprake.

In het programma was zondagavond met behulp van een verborgen camera te zien dat een vrouw deed alsof ze wilde trouwen met een moslim. Zij zou zijn derde vrouw worden. Er wordt vastgelegd dat de voorzitter wil meewerken aan het huwelijk, ook al is hem duidelijk dat er niet volgens de Nederlandse wet wordt getrouwd.

Volgens islamitisch gebruik mag een man in totaal met vier vrouwen trouwen. In Nederland mag alleen een religieus huwelijk worden gesloten, als daarvoor een burgerlijk huwelijk is voltrokken.

Het bestuur van de moskee neemt afstand van wat er is gebeurd. ,,Als gelovigen geven wij iedere moslim het advies om zich te houden aan de wetten van Nederland. Van mensen die deze wet niet respecteren, wordt de aanvraag afgewezen. Het is onze plicht om de gemeenschap hierop te wijzen.”

13-10-2016 © ANP