Werkloosheid blijft dalen

De werkloosheid in Nederland is in september verder gedaald, naar 5,7 procent van de beroepsbevolking. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De werkloosheid loopt nu al sinds april elke maand een beetje terug. In augustus bedroeg het cijfer nog 5,8 procent. Het aantal mensen dat werkloos thuiszat kwam in september uit op 510.000. Dat is het laagste aantal in vier jaar.

De verbetering in de werkloosheidcijfers komt vooral doordat steeds minder werkenden hun baan kwijtraken. Het aantal werklozen dat een baan vindt blijft onverminderd hoog. Wel maken de laatste tijd weer relatief veel 45-plussers hun comeback op de arbeidsmarkt. Ook zijn er meer vrouwen aan de slag gegaan en in de bouw zijn er veel banen bijgekomen.

Ten opzichte van een jaar geleden telt Nederland nu bijna 100.000 werklozen minder. Het zijn er nog wel zo’n 200.000 meer dan in augustus 2008, vlak voor het begin van de crisis. Ook de jeugdwerkloosheid is in september gedaald, naar 149.000. Deze bevindt zich nu al op het laagste punt in vijf jaar.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken reageert verheugd. ,,De werkloosheid neemt nu in een hoog tempo af”, benadrukte hij. ,,Maar we zijn er nog niet. We willen dat er nog veel meer mensen aan de slag komen. Daar wil ik alles aan doen.”De werkloosheid in Nederland is in september verder gedaald, naar 5,7 procent van de beroepsbevolking. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De werkloosheid loopt nu al sinds april elke maand een beetje terug. In augustus stond de teller nog op 5,8 procent. Het aantal mensen dat werkloos thuiszat kwam in september uit op 510.000. Dat is het laagste aantal in vier jaar.

De verbetering in de werkloosheidcijfers komt vooral doordat steeds minder werkenden hun baan kwijtraken. Ook vinden de laatste tijd weer relatief veel 45-plussers een baan. Daarnaast zijn er meer vrouwen aan de slag gegaan en in de bouw zijn er veel banen bij gekomen.

Verheugd

Ten opzichte van een jaar geleden telt Nederland nu bijna 100.000 werklozen minder. Het zijn er nog wel zo’n 200.000 meer dan in augustus 2008, vlak voor het begin van de crisis. Ook de jeugdwerkloosheid is in september gedaald, naar 149.000. Deze bevindt zich nu al op het laagste punt in vijf jaar.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken reageert verheugd. ,,De werkloosheid neemt nu in een hoog tempo af”, benadrukte hij. ,,Maar we zijn er nog niet. We willen dat er nog veel meer mensen aan de slag komen. Daar wil ik alles aan doen.”

Ook het aantal lopende WW-uitkeringen bij uitkeringsinstantie UWV laat al vanaf april dit jaar een daling zien. Het UWV verstrekte per eind september 424.000 uitkeringen aan mensen in de WW. Dat waren er in 2000 minder dan in augustus.

20-10-2016 © ANP / Demet TV