Categories Nieuws Artikelen

Brussel somberder over Nederlandse economie

De Nederlandse economie groeit zowel dit jaar als volgend jaar met 1,7 procent. Dat is althans de verwachting van de Europese Commissie, die woensdag haar najaarsramingen heeft gepubliceerd. Brussel is daarmee pessimistischer dan in mei, toen voor 2017 nog een groei van 2 procent werd voorspeld.

De lagere schatting komt niet als een grote verrassing, gezien het Britse brexit-referendum dat sinds de vorige raming de economische vooruitzichten flink onderuit heeft gehaald. Voor 2018 voorziet de Europese Commissie een groei van de Nederlandse economie met 1,8 procent.

De inflatie in ons land, die dit jaar nog beperkt blijft tot 0,1 procent, trekt naar verwachting volgend jaar aan tot 1 procent. Het jaar daarop wordt het leven in Nederland naar schatting 1,1 procent duurder. De werkloosheid daalt geleidelijk van 6,1 procent dit jaar naar 5,4 procent in 2018.

Begrotingsevenwicht

De Nederlandse overheid zal volgens de Europese Commissie de komende jaren verdere stappen zetten richting begrotingsevenwicht. Het begrotingstekort daalt naar verwachting van 0,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar, naar 0,3 procent in 2017 en 0,1 procent in 2018.

Ook in de eurozone als geheel zet de economische groei bescheiden door, maar het zal volgend jaar minder hard gaan dan eerder verwacht. De rekenmeesters van de commissie stellen het in mei geraamde groeicijfer van 1,8 procent naar beneden bij tot 1,5 procent.

Beter

Dit jaar sluiten de eurolanden naar verwachting af met 1,7 procent groei, 0,1 procentpunt meer dan in het voorjaar werd berekend. Ook voor 2018 voorspelt Brussel een groei voor de eurozone van 1,7 procent. De hele EU doet het ietsje beter dit jaar (1,8 procent) en volgend jaar (1,7 procent) dan de eurozone.

Volgens EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken) is wereldwijde financiële en politieke onzekerheid de reden van de lichte terugval volgend jaar. Het is daarom nog belangrijker dan anders dat de eurolanden hun begrotingen op orde hebben of krijgen, maant de commissie.

09-11-2016 © ANP / Demet TV