Nijmegen gooit PvdA uit college

De Nijmeegse coalitiepartijen SP, GroenLinks en Stadspartij DNF hebben de PvdA uit het college van burgemeester en wethouders gezet. De PvdA mocht wel blijven als gedoogpartij, maar geen wethouder meer leveren. Dat was voor de partij onaanvaardbaar, aldus fractievoorzitter Marc van Nijnatten in een verklaring donderdag.

Volgens de PvdA heeft het college, dat er trots op was ,,de meest linkse coalitie” te zijn, de idealen losgelaten. De partij heeft grote moeite met voorgenomen bezuinigingen die ,,de kwetsbaarste groepen” treffen.

De voormalige coalitiegenoten vonden dat er met de PvdA-fractie niet meer te werken viel. ,,Ze hebben zich onmogelijk gemaakt en zelfs hun eigen wethouder laten vallen”, aldus SP-fractievoorzitter Hans van Hooft. Kortgeleden trad PvdA-wethouder Turgay Tankir (Economie) af na een vertrouwensbreuk met zijn fractie.

10-11-2016 © ANP / DEMET TV