Rotterdamse agenten niet geschorst

De Rotterdamse agente die een man hardhandig tegen de grond werkte en meerdere keren schopte, wordt niet geschorst. Hetzelfde geldt voor haar collega die vooral toeschouwer van het incident was. Beide agenten zijn gehoord, maar dat gaf geen aanleiding hen te schorsen. Dat meldt een politiewoordvoerder woensdag.

Het onderzoek loopt nog. Tot dat is afgerond, wordt niemand geschorst. “Getuigen hebben tegenstrijdige verklaringen gegeven. Dat onderzoeken we”, licht de woordvoerder toe. Het is vooral de vraag of het slachtoffer zich agressief gedroeg voordat de agenten pepperspray tegen hem gebruikten en hem schopten. In het filmpje gedraagt de man zich niet agressief. De agenten beweren dat hij zich wel agressief had gedragen, maar dat dat niet is gefilmd.

Beelden van het incident, dat plaatsvond aan de Riederlaan in Rotterdam-Zuid, werden op internet gezet en leidden tot veel ophef. In het filmpje is te zien hoe de man, die waarschijnlijk dronken was, tegen een gebouw staat en plotseling door de agente in zijn kruis wordt getrapt. Hij zakt in elkaar, en krijgt nog enkele schoppen na. Vervolgens slaat de agente de man met haar collega in de boeien terwijl hij op zijn buik op de grond ligt.

De Rotterdamse raad wil opheldering van het stadsbestuur over het incident. De Tweede Kamer heeft demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om een brief gevraagd waarin hij ingaat op de kwestie.

20 juni 2012, 12:56
© Demet TV