Ruim 3300 examens cum laude behaald

Ruim 3300 middelbare scholieren zijn afgelopen jaar cum laude geslaagd. Die aantekening op hun diploma, die ‘met lof’ betekent, verdienden ze door gemiddeld een acht of hoger te halen voor al hun vakken samen.

Het was voor het eerst dat scholieren de extra onderscheiding konden verdienen. Het cum laude is al langer bekend in de academische wereld. Staatssecretaris Sander Dekker, die het in het voortgezet onderwijs introduceerde, hoopt dat talenten zo kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben als ze aankloppen voor een vervolgopleiding of een sollicitatie.

Op het vmbo slaagden ruim achthonderd kinderen met lof. Op de havo waren dat er driehonderd en op het vwo 2200.

Het totale slagingspercentage was met 92,7 procent in 2016 hoger dan in de zeven voorgaande jaren, schrijft Dekker aan de Tweede Kamer.

28-11-2016 © ANP / Demet TV